IN STORE  in your country  
HRVATSKA
inFokus
05.10.2018.

Dražen Horvat, direktor i suvlasnik Delicia, d.o.o., Buzet

Kako i zašto su nastali keksi DELICIA

Predstavljamo

Uz razne certifikate i priznanja koje smo tijekom 21 godine rada dobili, ove su nas godine posebno obradovali rezultati istraživanja zadovoljstva potrošača: u kategoriji Keksi bez šećera hrvatske mame odabrale su baš naše proizvode bez šećera kao najbolje.

Dok su naša djeca bila mala, u kući smo obavezno morali imati nešto slatkiša. Kao roditelji, uspješno smo izbjegavali bombone i lizalice, ali čokolade, a osobito kekse, nismo uspijevali izbjeći. Na dječje pitanje: Što imamo za glickanje?, odgovor nije smio biti: Ništa. Nastojali smo izbjeći bijeli šećer u slatkišima. S čokoladama nije bilo problema, bilo je ukusnih koje nisu sadržavale šećer. No, s keksima je bilo komplicirano. Kekse bez šećera ni djeca, a ni mi, nismo rado jeli jer nisu bili ukusni. Nismo ih mogli ni ispeći kod kuće jer nismo mogli nabaviti kvalitetnu prirodnu zamjenu za šećer. Željeli smo djeci (a i sebi) priuštiti zdraviju varijantu uživanja u grickanju slatkiša, ali nismo mogli. No, ideja se ipak pojavila…

Kad smo 1997. godine osnivali tvrtku, jedino što smo imali bila je želja da napravimo vrhunski keks bez bijelog šećera. O proizvodnji i prodaji nismo ništa znali: ja sam se bavio računovodstvom i financijama, a supruga Dorijana bila je učiteljica razredne nastave. Uz podršku FFF (Family, Friends and Fools) i kredita banaka uspjeli smo financirati preuređenje prizemlja kuće Dorijaninih roditelja u mali proizvodni pogon i nabaviti vrlo kvalitetnu opremu za malu proizvodnju, uključujući i pristojnu rotacionu peć.

No, kad je oprema stigla, nitko nije znao kako njome napraviti proizvod. Znali smo samo koji sastojci u prve kekse moraju ići: kvalitetna domaća brašna uključujući integralno, smeđi šećer, tamna čokolada u kapljicama, med, kokosovo brašno, kvalitetne biljne masnoće i maslac. Prvi su pokušaji bili prava katastrofa: tijesto je bilo zbijeno, nije se lijepo ispeklo i nikako nije htjelo proći kroz mali stroj za oblikovanje tijesta u kekse. No, iako je puno vode proteklo obližnjom rijekom Mirnom prije nego što su keksi dobili pravu boju i prhkost, već su prvi proizvodi bili odlično prihvaćeni od susjeda i svih zvanih i nezvanih degustatora: topili su se u ustima, fantastično su mirisali i nisu imali onaj čudan okus po umjetnim sastojcima.

Za razliku od industrijskih proizvoda, svoje kekse radimo od svježeg, „živog“ tijesta, što znači da od trenutka kad se zamijesi tijesto do gotovog keksa ne smije proći više od 45 do 50 minuta. Mi ne možemo današnje tijesto spremiti i peći ga sutra jer postane žilavo. Zato su naši keksi tako prhki bez umjetnih dodataka.

U međuvremenu, uspjeli smo nabaviti još kvalitetnije sastojke i počeli proizvoditi i kekse bez šećera koji su postali naši najprodavaniji proizvodi. Ponovno, htjeli smo da ti keksi budu ukusni, da su naši proizvodi slastica u kojoj ćemo mi, a i naši kupci istinski uživati, a takve kekse trudimo se raditi i danas.

Na istome mjestu, u kući iz 1922. godine, kekse pečemo i danas. Istina, pogon smo malo proširili, ali i dalje ih radimo na isti način: svježe tijesto od prirodnih sastojaka istiskujemo na tacne, a onda ih pečemo pa oko kuće sve miriše i susjedi točno znaju koji se keks peče taj dan. I dalje ih pakiramo u papirnatu ambalažu. Ponosni smo što su između svih keksa bez šećera u Hrvatskoj najprodavaniji baš naši proizvodi. Uz razne certifikate i priznanja koje smo tijekom 21 godine rada dobili, ove su nas godine posebno obradovali rezultati istraživanja zadovoljstva potrošača: u kategoriji Keksi bez šećera hrvatske mame odabrale su baš naše proizvode bez šećera kao najbolje.

No, tu ne mislimo stati. Potkraj kolovoza kupcima smo predstavili naš novi proizvod: GINGERIX+CHIA. To su prhki keksi bez šećera s đumbirom, chia sjemenkama i vlaknima bambusa. Mogu ih konzumirati i dijabetičari i vegani jer ne sadrže nijednu namirnicu životinjskog podrijetla. GINGERIX+CHIA ima impresivnu tablicu hranjivih vrijednosti, ali to je prije svega ukusna i hrskava slastica. Uz malo peckavog okusa đumbira. Želja s početka priče nam se ostvarila.

-