ORGULA
PIS

SAD: Unilever odgađa izdvajanje Magnuma

Svijet

22.10.2025

Unilever je priopćio da će doći do odgode plana za izdvajanje njegove kompanije Magnum Ice Cream Company, navodeći da je trenutačna obustava rada američke vlade značajan čimbenik koji utječe na vremenski okvir procesa.

Kompanija je prvotno planirala uvrstiti kompaniju za proizvodnju sladoleda na Njujoršku burzu 10. studenog 2025. godine, prenosi FoodBev.

Odgoda je prvenstveno posljedica činjenice da američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) trenutačno nije u mogućnosti proglasiti važećim registracijski dokument koji je nužan za trgovanje dionicama Magnum Ice Cream Company.

Unatoč ovom zastoju, Unilever je uvjerio svoje zainteresirane strane da pripremni radovi na izdvajanju dobro napreduju. Tvrtka je naglasila svoju predanost da dovrši izdvajanje tijekom tekuće godine, iako će precizan vremenski okvir biti revidiran sukladno trenutačnim okolnostima.

U tom kontekstu, Unilever je potvrdio da će se opća skupština dioničara ipak održati. Na sastanku će se razmatrati prijedlog konsolidacije kapitala Unilevera, koji je usko povezan s procesom izdvajanja. Međutim, vremenski okvir za provođenje te konsolidacije također će biti ažuriran, odražavajući širu neizvjesnost prouzročenu obustavom rada vlade.

Planirano izdvajanje brenda Magnum dio je šire strategije Unilevera kojom želi pojednostaviti svoje poslovanje i fokusirati se na svoje osnovne brendove. Izdvajanjem sladolednog biznisa, Unilever želi povećati operativnu učinkovitost i otključati dodatnu vrijednost za dioničare.

Priredila: InStore redakcija
Foto: Magnum