Ovogodišnja proizvodnja luka i krumpira Podravke Agri predstavljena je u specijaliziranom skladištu povrća u Lipovcu. Pakirnicu i komore za skladištenje luka i krumpira obišla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Ukupni kapacitet skladišta je 5.000 tona u podnom dijelu i 4.400 box paleta u paletnom dijelu.

S ukupno 75 hektara oranica Vupika i PIK-a Vinkovci, u skladište je isporučeno 3.500 tona luka što je najveća proizvodnja luka u Hrvatskoj. Luk se u skladištu čuva na 3 °C i dostupan je za isporuke tijekom cijele godine. To je posebno značajno jer domaća proizvodnja trenutno zadovoljava tek trećinu potreba za lukom.

Uz proizvodnju luka, ove godine je na Grabovu posađeno i 50 hektara krumpira, a na 20% tih oranica posađen je krumpir namijenjen proizvodnji čipsa. Već su u prvoj godini ostvareni prosječni prinosi od 55 tona po hektaru, što je 50% veći prinos u odnosu na prosjek Europske unije. Zbog dobrih rezultata sljedeće godine planira se povećanje površina i ukupne proizvodnje konzumnog krumpira i krumpira za čips.

Igor Andrašević, direktor ratarstva Podravke Agri, tijekom obilaska Lipovca je istaknuo: „Ove godine smo testirali mogućnosti proizvodnje luka te započeli s proizvodnjom krumpira na lokacijama s navodnjavanjem. Upravo je navodnjavanje važno za kvalitetu proizvedenog krumpira jer smo biljkama osigurali dovoljnu količinu vode u periodu intenzivnog rasta gomolja, koji počinje u srpnju i traje do kraja kolovoza. U našim planovima je povećanje površina pod navodnjavanjem sa sadašnjih 8% na 21% ukupnih površina, što će omogućiti povećanje proizvodnje povrća i samodostatnosti domaće proizvodnje.“

Podravka Agri je najveća poljoprivredna kompanija u regiji te će u sve segmente poslovanja uložiti 200 milijuna eura u sljedećih pet godina.